Březen / duben 2013

   Stejně jako každý hudebník musí mít ve své diskografii alespoň jedno vánoční album, tak i každý architekt musí mít ve svém portfoliu alespoň jeden projekt na téma "kontejnery a jejich využití". Já samozřejmě nejsem vyjímka, ačkoli nejsem architekt a zde je moje verze.

    Takže něco úvodem: Když si chcete postavit dům z kontejnerů, můžete si buď sehnat vyřazené lodní kontejnery, nebo si koupit obytné kontejnery, vyráběné právě pro tento účel. Lodních kontejnerů jsou na světě mraky a neustále přibývají další, protože mnoha společnostem se při přepravě zboží prostě nevyplatí nechat si poslat zpět prázdný kontejner. Čili ten zůstane v cílovém přístavu či skladišti a stává se z něj vyřazený lodní kontejner. Obytný kontejner je v podstatě tatáž krabice, resp. krabice fungující na stejném principu, jen s tím rozdílem, že splňuje normové vnitřní rozměry, hlavně tedy světlé výšky a jistě i další náležitosti (tepelně izolační například apod...) a tudíž máte velkou šanci, že vám stavbu z takových kontejnerů český stavební úřad povolí. Pořizovací cena obytných kontejnerů není při tom o mnoho vyšší než cena vyřazených lodních, ale já osobně u nich postrádám ten původní smysl celého "kontejnerového hnutí" a sice využití vyřazených nepoužívaných nepotřebných plechových krabic, kterých je pořád víc a víc a víc...

    Nemám osobní zkušenost s použitím těch lodních, tudíž nevím jak se k tomu české úřady ve skutečnosti staví, ale myslím si, že v mnoha obcích byste narazili na nepřekonatelnou hradbu v podobě úřednice stavebního úřadu. Ani ne kvůli tomu, že jsou to plechové krabice, to se samozřejmě dá "schovat", ale hlavní problém je v tom, že už samy o sobě nesplňují požadavky na obytné místnosti, především pak světlou výšku.  Jinde ve světě to nevadí, můžeme si najít hromadu příkladů již zrealizovaných staveb, ale u nás je norma a ta hovoří jasně. Možná, že kdybychom byli také námořní velmoc a kontejnery by se nám tu hromadily, stavěly by se k tomu úřady jinak. Možná by vytvořily něco jako "kontejnerovou vyhlášku", která by jasně specifikovala požadavky právě při stavbě domů z kontejnerů...o ničem takovém ale nevím. 

    Já jsem se ve svém návrhu držel té původní myšlenky, takže jsem použil právě ty lodní - ISO kontejnery, konkrétně s označením 20´ft (20-ti stopé) a 40´ft (40-ti stopé). Obecně je zde budu označovat jako "20" a "40".

"20" - rozměry:                                              "40" - rozměry:                                         

vnější:  š= 2438 mm  vnitřní:  š= 2350 mm         vnější:  š= 2438 mm   vnitřní:  š= 2350 mm

           dl= 6058 mm                dl= 5879 mm               dl= 12 190 mm            dl= 12 030 mm

            v= 2591 mm                 v= 2390 mm                  v= 2591 mm                v= 2390 mm

    Možností toho, co postavit z kontejnerů je spousta - od stylových kanceláří, ateliérů, studií, značkových prodejen, přes zahradní chaty, veřejné záchodky, až po rodinné domy, ubytovny, hotely, nebo třeba provizorní příbytky pro oběti živelných katastrof, nebo nemocnice. Já jsem se pokusil vytvořit pohodlný dům pro čtyřčlennou rodinu. Dům, kde by byl dostatek prostoru, světla, vzduchu, kde by k sobě měla rodina blízko, ale zároveň by měl každý zachován svůj osobní prostor. V úrovni 1. NP jsem tedy použil 2 kontejnery "40" a jeden "20", které mi tvoří jakési obvodové zdivo, které je na jedné straně otevřené do předpokládané zahrady. Prostor mezi dvěma "40" jsem kvůli jejich nízké výšce řešil oc. skeletem s fixními okenními výplněmi. 2. NP - pokoje, jsem pak vytvořil pomocí čtyř "20", které jsou na jedné straně podepřeny oc. konstrukcí a tvoří jakýsi převis.  Výsledný objekt se tváří jako výrobní hala nebo staré skladiště. Rozhodl jsem se umocnit co nejvíce tento industriální výraz domu tím, že kontejnerům přiznám v exteriéru jejich plechové tělo a izolaci budu řešit zevnitř. Z technického hlediska to asi není úplně ideální, ale nikoli neřešitelné.

    Aby mi design interiéru korespondoval s exteriérem, používám kombinaci osvědčených "industriálních" materiálů, jako jsou: cihly, kov, velkoformátová dlažba, přiznané plechy kontejnerů, čistá bílá omítka. Výsledný efekt je...řekněme nevšední, někdo by mohl říci i stylový, ačkoli co se za tímto slovem ve skutečnosti skrývá nikdy nikdo přesně nezjistí. Jistě to není dům pro každého, člověk musí mít určitý názor a vztah k takovému designu. Určitě se k tomuto tématu ještě někdy vrátím a poskládám z těch krabic zase něco jiného, lepšího.

 

 

 

    

RSS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Powered by Phoca Gallery

Moje práce :