Prosinec 2014 /

 

    Sestra mé stálé klientky z Plzně si se svým přítelem koupila rodinnou vilu z roku 1971, s přístavbou z 80. a 90. let a obrátila se na mě se žádostí o pomoc při vytvoření nového funkčního řešení domu a samozřejmě designového řešení. Asi takhle - jsem poctěn. Za prvé je to skutečně velká stavba vyžadující komplexní řešení a za druhé jsem byl doporučen a stávám se tímto jakýmsi "rodinným architektem". 

    Projekt jsem rozdělil do tří etap:

Studie

Stavební povolení

Interiéry + fasády

 

Leden 2015  -    S T U D I E

  Cílem této části projektu je vytvořit nové funkční uspořádání domu v návaznosti na požadavky a potřeby nových majitelů. Neřeší se design, materiály ani barvičky, ale provoz. Objekt je od svého vzniku řešen v jakýchsi meziúrovních, vzdáleně připomínajích Raumplan. Pro lepší srozumitelnost jsem úrovně, které spolu provozně souvisí sjednotil pod jedním názvem - např. 1.NP, ačkoli jsou od sebe obě úrovně odděleny jedním ramenem schodiště. Předchozí majitelé k původnímu objektu přistavěli prostý, až sprostý přílepek, který v úrovni 1.PP využívali jako trojgaráž a soukromou autodílnu.

1. Podzemní podlaží

    Prostor stávající trojgaráže se rozdělí do nových provozních celků. Vznikne zde hrubá dílna, kde klientka pracuje se dřevem - řeže, brousí, soustruží... Místnost bude hlukově a požárně izolovaná. Dále se zde vytvoří zázemí pro letní kuchyni, čili nějaké úložné prostory, pracovní plochy, lednice, voda. Zbylá část této úrovně bude využita jako domácí lázně s velkou vířivkou, infrasaunou a "cachtacím" bazénkem, případně se tam místo něj mohou umístit nějaké fitness stroje. V uliční části zůstane zachovaná garáž pro jeden automobil. Z této úrovně vedou schody níž, do sklepa. Tento prostor se bude využívat zčásti jako sklad všeho, od brambor po lyže a zčásti jako strojovna, kde bude umístěn plynový kotel, boiler, případně bazénová technologie, bude-li se realizovat bazén.

1. Nadzemní podlaží

    Nachází se zde hlavní vstup do objektu. Původní domovní zeď a předsazená stěna ze skleněných panelů se odstraní a místo ní se vyzdí plnohodnotná zeď s velkými vstupními dveřmi. Vznikne zde zádveří a vstupní hala se spoustou světla. Dále se na této úrovní nachází technická, resp. úklidová místnost a pohotovostní WC. Když vystoupáme jedno rameno schodiště, což je asi 8 schodů, dostaneme se na druhou úroveň tohoto podlaží, kde se nachází srdce domu - obývák, kuchyň a jídelna. Všechny původní příčky se vybourají, prostor se otevře, obě úrovně se sjednotí, vzájemně prosvětlí a opticky zvětší. Stěna v obýváku, v uliční části fasády se odstraní, stávající lodžie se včlení do místnosti, která se uzavře velkým čtyřčleným posuvným oknem přes celou výšku a šířku místnosti. Čelní stěna určená k demolici není nosná, proto nebude potřeba vytvářet nové průvlaky a překlady. V této úrovni také vznikne "čistá" dílna, kde klientka maluje, lepí a vůbec se projevuje všelijak kreativně.

2. Nadzemní podlaží

    Opět vystoupáme jedno rameno a jsme na první úrovni druhého nadzemního podlaží. Zde se nachází koupelna a pokoj pro hosty, který může být případně použit jako druhý dětský pokoj, až začnou děcka dospívat a vyžadovat vlastní osobní prostor. O úroveň výš se nachází hlavní část tohoto podlaží a sice knihovna se střešním světlíkem a designovým krbem, ložnice pánů domu a dětský pokoj. Ten sestává ze dvou částí - z herny a vlastního pokoje.

 

    To jsou velmi stručně popsány základní principy návrhu. Nyní je březen a já se nacházím ve fázi práce na projektu pro stavební povolení, což je čistě řemeslná práce. Až tato fáze proběhne a já doufám, vlastně věřím, že úspěšně, začnu se zabývat detailním řešením interiéru - nábytek, povrchy, doplňky...

     

RSS
 
 
 
 
 
 
 
Powered by Phoca Gallery

Moje práce :